Rólam

Az élet célja, hogy a világban éljünk és felette álljunk.” Swami Veda

foto me

A jóga lassan 20 éve része az életemnek, Gyakorlás közben felemelő érzés megtapasztalni újra és újra, minden egyes alkalommal, az átalakulást, ahogy levedlem magamról mindazokat a terheket, feszültségeket, berögzültségeket, amelyek rám rakódnak nap mint nap.

Szeretek elmélyülni jóga közben a légzésemben, mozdulataimban, a bennem zajló, újrarendeződő folyamatokban. A jóga mindig jobbá tesz.

Közel 1000 óra jóga oktatói képzés van mögöttem, emellett jó néhány workshopot és tanfolyamot is elvégeztem. Meghatározó tudást, alapköveket kaptam a Javas hagyományörző körtől (jóga, ayurveda, önismeret), a Himalaya Tradíciótól (innen kaptam a mantrámat), Dr. Indu Arorától. Néhány éve a Mentálhigiénés szakember képzést is elvégeztem, hogy a jógán kívül a segítő beszélgetéseken keresztül is támogatni tudjam azokat, akiknek erre szükségük van.

Miért stresszoldó jóga?

Napközben én magam is a munka világában élek. Egyrészt kommunikációs szakemberként ügynökségnél dolgozom, projekteket menedzselek, határidők, ügyfelek közt egyensúlyozom nap, mint nap. Mindeközben anya is vagyok, házasságban élek, háztartást vezetek. Az élet különböző színterein van lehetőségem arra, hogy megtapasztaljam milyen, amikor összeszedett vagyok és amikor esetleg nem.

Tudom mit jelent estére kifáradni, egész nap ülni, vagy éppen nyomás alatt teljesíteni. Így pontosan átérzem, hogy akik eljönnek az órákra, milyen állapotban vannak, mire van szükségük, mi tesz nekik jót. Nem a megvilágosodást kínálom az óráimon, hanem hatékony eszközöket, amik segítenek kiemelkedni a feszültségekből, a napi hajtásból.

Miért Moontime?

Az életünkben jelenlévő kettőség (nappal-éjszaka, férfi-nő, fekete-fehér, jó-rossz… stb) megtalálható saját magunkban is. Van jobb és bal oldalunk, amit a finomtestünkben a két fő nádi csatorna az Ida és a Pingala reprezentál. Az előbbi a női (Hold) utóbbi pedig a férfi (Nap) energiáinkat növeli. Amikor az Ida aktív, akkor erősödnek föl bennünk a lenyugvást, regenerálódást, pihenést, gyógyulást elősegítő (paraszimpatikus) folyamatok. Ezzel szemben a Pingala az aktív, tüzes, kifele forduló, világi energiákat erősíti.

Ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljünk a kettő kiegyensúlyozott működésére van szükség. A stressz akkor alakul ki, ha sokat rohanunk, felgyorsult életet élünk, pörögnek bennünk és körülöttünk az események – vagyis a Pingala nádi és ezzel együtt a szimpatikus idegrendszeri folyamatok dominánsak. Minél jobban felpörgünk, annál inkább eltávolodunk önmagunktól.

Ezért az egyensúlyhoz le kell lassulni, és át kell kapcsolni paraszimpatikus üzemmódba, hogy visszataláljunk középre, önmagunkhoz. Ahhoz, hogy ez megtörténjen újra és újra időt kell szakítanunk magunkra. Ez az idő a Hold idő.

Szeretettel üdvözöllek,

Mátai Judit, jógaoktató, kommunikációs- és mentálhigiénés szakember