Amikor stresszhatás alá kerülünk, hajlamosabbak vagyunk olyan viselkedésre, reakcióra, melyek alapvetően nem jellemzőek ránk, de a stressz mégis ezt váltja ki belőlünk. Ezek lehetnek akár gyerekes megnyilvánulások, kezdetleges, vagy kevésbé kezdetleges válaszok is. A lényeg, hogy vegyük észre, ha esetleg nem kellően éretten reagáltunk és valamilyen védekező, vagy elkerülő magatartással éltünk. Íme 9+1 megküzdési csapda, amelyeket jó ha lefülelünk magunkban.

1.Elkülönítés

Amikor úgy reagálunk az adott stresszes helyzetre, hogy leválasztjuk életünk egy részét a többitől. Mintha az független lenne a többitől. Pl. Egészségesen élek, de vizsgaidőszakban dohányzom.

2. Tagadás

Amikor nem tudunk elfogadni egy fájó helyzetet, állapotot az életünkben. Egyszerűen próbáljuk úgy kezelni, mintha nem lenne jelentősége. Távolságtartással próbálunk védekezni a szembenézés helyett. PL: Ez a csomó a mellemben nem nagy ügy.

3. Kilépés az elménkből

hogy semmit se vegyünk észre, vagy érezzünk. Pl.: Képtelen vagyok ezen gondolkodni, inkább csak tévézek.

4. Kivetítés

Mikor olyan nemkívánatos, vagy kellemetlen érzéseket (vágyakat) másoknak tulajdonítunk, miközben magunkban tagadjuk ezek létezését. pl. Miért vagy ilyen feszült?

5. Reakcióképzés

Amikor egy nem kívánatos gondolatot, vágyat az ellenkezőjébe fordítunk. Pl. Az egyik kollegánk úgy tol át ránk egy feladatot, hogy azt igazából nem szeretnénk átvállalni, de aztán mégis meggyőzzük magunkat arról, hogy igen. Pl. Ez nem az én dolgom lenne. De ha jobban belegondolok, akkor mégis.

6. Eltolás

Amikor feszültek vagyunk, nem tudjuk kiadni magunkból a feszültséget, mert olyanokkal vagyunk körülvéve, akiktől tartunk. Egész egyszerűen máshol, másokon adjuk ki a feszültségünket, nem ott, ahol helye lenne. Pl. Van elég bajom anélkül, hogy a te hülyeségeddel is foglalkoznom kellene.

7. Intellektualizálás

A fájó, kellemetlen érzelmeinket úgy kerüljük el, hogy a gondolatainkba menekülünk. Pl. Nagyon bántón viselkedtek velem, de nem hagyom magam elérzékenyülni, inkább utánaolvasok, mi állhat egy ilyen sértő megnyilvánulás mögött.

8. Racionalizálás

A nemkívánt helyzetekre valamilyen elfogadható magyarázat keresése.  Pl. Csak azért kedvetlen az utóbbi időben, mert fáradt. / Azt mondta, hogy el akar válni, de csak azért mondta, hogy megijesszen.

9. Elfojtás

Mindazoknak a gondolatoknak, késztetéseknek az elnyomása a tudattalanba, amelyeket nem tudunk elfogadni. Pl. Egy igazán jó anya soha nem emeli fel a hangját. / sohasem türelmetlen.

10. Meg nem történtté tevés

Amikor valami olyat teszünk, amit később nagyon megbánunk, vagy kínosnak, kellemetlennek érezzük. Viszonyulhatunk úgy egy ilyen helyzethez, hogy úgy teszünk, mintha meg sem történt volna. Vagy, ha pl. megbántottunk valakit, akkor a másik végletbe menekülhetünk és elkezdhetjük dicsérni. Pl. Nem kellett volna megbántanom a kollegámat. Majd mindenkinek azt mondom, hogy milyen okos és szorgalmas.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.